ΛΑΦΑΖΑΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Ο  Σπυρίδων Λαφαζάνος του Αριστείδου γεννήθηκε στα Αρφαρά-Μεσσηνίας στις 19.03.73 και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ( Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ΣΣΑΣ)  το 1997.

Ειδικεύθηκε στην Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ‘’Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ’’ (2003-2007) και έλαβε το τίτλο της Νευροχειρουργικής ειδικότητας το 2007.

Υπηρέτησε ως διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του 492 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης (2007-2008)  και εν΄συνεχεία ως επιμελητής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Αθήνας(2008-2010).

Εξειδικεύθηκε στη Νευροχειρουργική Κλινική-Εργαστήριο Νευροχειρουργικής Ανατομίας  του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ‘’YEDITEPE’’ στην Κωνσταντινούπολη ( 10. 2010-10. 2013 ) στη χειρουργική όγκων βάσης κρανίου-αγγείων, κάτω από την επίβλεψη του διεθνούς φήμης νευροχειρουργού UgurTure.

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ιατρικών συνεδρίων, σεμιναρίων και workshops, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως εκπαιδευόμενος και ως εκπαιδευτής-ομιλητής.

Παρουσιάζει πλούσιο συγγραφικό έργο σε δημοσιευμένα άρθρα και εργασίες.

Είναι αριστούχος διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής:Η ΥΠΕΡΠΑΡΕΓΚΕΦΑΛΙΔΙΚΗ ΔΙΑΣΚΗΝΙΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΘΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΣΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΟΤΑΦΙΚΟΥ ΛΟΒΟΥ. ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ  ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Νευροχειρουργικής Εκπαίδευσης της  Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας (ΕΝΧΕ)  για  μετεκπαίδευση ειδικευόμενου νευροχειρουργού (ετήσιος έπαινος  της  ΕΝΧΕ  στον καλύτερο  ειδικευόμενο νευροχειρουργό), Ρόδος 2007.

Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών(1997), της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας(2007), της Ευρωπαικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας (EANS) και της Παγκόσμιας Νευροχειρουργικής Εταιρείας(WFNS).

Ασχολείται (τ. επιστημονικός υπεύθυνος του ‘’Πειραματικού Εργαστηρίου Νευροχειρουργικής’’ της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών),   σχεδόν σε καθημερινή βάση, με τη μελέτη  ανατομικών δομών του εγκεφάλου(λευκή ουσία) αλλά και της βάσης του κρανίου(λιθοειδές οστό, περιοχή οπίσθιου κρανιακού βόθρου). Επίσης , ιδιαίτερα απαιτητικές επεμβάσεις που αφορούν τη βάση του κρανίου (Διαστοματικές, Δια  του προσώπου-άνω γνάθου, Κοχομετωπιαίες-δια του σηραγγώδου κόλπου , Διαζυγωματικές μέσω του πρόσθιου και  μέσου υποκροτάφιου βόθρου,   Διαλιθοειδικές, Συνδυασμένες Λιθοειδικές  και άλλες) αποτελούν αντικείμενο μελέτης και εφαρμογής στο  εργαστήριο Νευροχειρουργικής Ανατομίας  με τη χρήση του μικροσκοπίου και των εργαλείων μικροχειρουργικής. Βασικός στόχος η απόκτηση ισχυρής ανατομικής γνώσης, απαραίτητη προυπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή αυτών , των τεχνικά ιδιαίτερα απαιτητικών προσπελάσεων σε ασθενείς.

Εκτελεί ευρύ φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων που αφορούν τον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και τα περιφερικά νεύρα με ιδιαίτερο αντικείμενο τη χειρουργική δύσκολα προσβάσιμων όγκων του εγκεφάλου-βάσης κρανίου και των αγγείων(ανευρύσματα-αγγειακές δυσπλασίες). Έχοντας εξειδικευτεί σε μικροχειρουργικές τεχνικές που αφορούν την παθολογία του εγκεφάλου, της βάσης του κρανίου και των αγγείων, και υιοθετώντας τις σύγχρονες μεθόδους της Νευροχειρουργικής, είναι θέση να εκτελέσει  δύσκολες, πολύωρες νευροχειρουργικές επεμβάσεις με στόχο πάντα την επιτυχή αντιμετώπιση των κάθε φύσεως νευροχειρουργικών βλαβών ελαχιστοποιώντας παράλληλα το κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικού ελλείμματος για τον ασθενή.

Είναι Επιμελητής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, τ.Επιστημονικός Υπεύθυνος του Πειραματικού Εργαστηρίου Νευροχειρουργικής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης Νευροχειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Α ”Γ.Γεννηματάς”, .Ευρωκλινική Αθηνών.